Asmolen bina sağlam mı ?

Akilli

New member
13 Mar 2024
5,033
0
0
Asmolen Bina Sistemi Üzerine Gözlemlerim ve Tartışma Başlığı

Uzun süredir yapı güvenliği ve deprem performansı konularına meraklı biriyim. Özellikle 1999 Marmara Depremi’nden sonra Türkiye’de yapı sistemlerine bakışım ciddi şekilde değişti. Çevremde yapılan yeni konut projelerinde sıkça “asmolen döşeme” sisteminin tercih edildiğini gördükçe bu konuyu daha yakından incelemeye başladım. Açık konuşmak gerekirse ilk etapta bu sistem bana modern, düzenli ve pratik bir çözüm gibi gelmişti. Ancak zamanla konuya teknik raporlar, mühendislik yorumları ve saha gözlemleriyle baktıkça işin göründüğü kadar basit olmadığını fark ettim.

Asmolen Döşeme Nedir ve Neden Tercih Edilir?

Asmolen döşeme sistemi, genellikle betonarme karkas yapılarda kullanılan ve döşeme içlerinde boşluk oluşturarak daha hafif bir yapı hedefleyen bir sistemdir. Klasik nervürlü döşemelere benzer şekilde kirişler arasında dolgu blokları (genellikle strafor ya da tuğla benzeri hafif malzemeler) kullanılır.

Bu sistemin tercih edilme nedenleri arasında şunlar öne çıkar:

Katlar arası ses ve ısı yalıtımının nispeten daha iyi olması

Kalıp maliyetlerinde ve beton tüketiminde optimizasyon sağlama iddiası

Mimari olarak daha düz tavan yüzeyi oluşturabilmesi

Ancak bu avantajların her biri, doğru tasarım ve uygulama yapılmadığında kolayca dezavantaja dönüşebilir.

Deprem Performansı Açısından Eleştirel Değerlendirme

Türkiye gibi aktif deprem kuşağında bulunan bir ülkede en kritik konu taşıyıcı sistem davranışıdır. Asmolen döşemeler burada tartışmalı bir noktada durur.

Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği (TBDY 2018), döşeme sistemlerinin yatay rijitlik, diyafram davranışı ve yük aktarımı açısından belirli kriterleri karşılamasını şart koşar. Asmolen sistemlerde ise şu riskler öne çıkar:

Döşeme kalınlığının arttığı durumlarda yapının toplam ağırlığı yükselir

Boşluklu yapı nedeniyle yer yer rijitlik düzensizlikleri oluşabilir

Yük aktarımı doğru modellenmezse kolon-kiriş birleşimlerinde zayıflık görülebilir

Uygulama hataları (özellikle şantiye kalitesi) performansı ciddi şekilde düşürür

AFAD ve üniversitelerin deprem sonrası saha analizlerinde, özellikle düşük kalite beton ve hatalı donatı uygulamalarıyla birleşen asmolen sistemlerde hasarın arttığına dair bulgular yer almaktadır. Burada kritik nokta sistemin “asmolen olması” değil, bu sistemin hata toleransının düşük olmasıdır.

Güçlü ve Zayıf Yönlerin Dengeli Analizi

Teknik literatüre baktığımızda asmolen döşemenin tamamen “kötü” ya da “güvensiz” olduğunu söylemek doğru değildir. Ancak avantajları ve dezavantajları birlikte değerlendirilmelidir.

Güçlü yönleri:

Mimari esneklik sağlar

Ses yalıtımında belirli bir katkı sunar

Doğru mühendislik ile ekonomik olabilir

Zayıf yönleri:

Deprem yükleri altında rijitlik davranışı hassas olabilir

İşçilik hatalarına açık bir sistemdir

Ağırlaşan yapı kütlesi deprem kuvvetini artırabilir

Özellikle mühendislik hesaplarının ideal kabul edilip şantiye gerçeklerinin göz ardı edildiği projelerde risk daha da büyür.

Farklı Yaklaşımlar ve Bakış Açıları

Bu konu tartışılırken farklı disiplinlerden gelen insanların farklı öncelikler koyduğunu görüyorum. Mühendislik perspektifinden bakanlar genellikle sistemin doğru hesaplanıp uygulanması halinde güvenli olabileceğini savunuyor. Bu yaklaşım tamamen teknik veriye dayanıyor ve yapısal modelleme üzerinden ilerliyor.

Öte yandan kullanıcı deneyimi ve yaşam kalitesi odaklı bakanlar ise daha çok konfor, yalıtım ve estetik avantajları ön plana çıkarıyor. Özellikle yaşam alanında ses izolasyonu gibi unsurlar günlük hayatı doğrudan etkilediği için bu bakış açısı da oldukça anlaşılır.

Ancak burada önemli bir denge noktası var: Konfor artırılırken güvenlikten taviz verilmemesi gerekiyor. Deprem gerçeği olan bir ülkede bu denge kritik bir eşik oluşturuyor.

Sahadan Örnekler ve Gerçeklik

1999 Marmara Depremi ve 2023 Kahramanmaraş depremleri sonrası yapılan teknik incelemelerde, bina çökme nedenlerinin büyük çoğunluğunun sistem tipinden ziyade uygulama hataları olduğu görülmüştür. Ancak bazı asmolen sistemli yapılarda ağır döşeme davranışı ve düzensiz yük dağılımı nedeniyle hasar seviyesinin arttığı raporlanmıştır.

Özellikle şu faktörler belirleyici olmuştur:

Kalitesiz beton kullanımı

Yetersiz donatı yerleşimi

Proje dışı değişiklikler

Denetim eksikliği

Bu noktada şu soru önemli hale geliyor: Bir sistem teoride doğru olsa bile, uygulama kalitesi düşükse gerçekten güvenli sayılabilir mi?

Tartışmayı Derinleştiren Sorular

Asmolen döşeme sisteminin yaygınlığı, gerçekten teknik üstünlüğünden mi kaynaklanıyor yoksa maliyet ve hız avantajından mı?

Denetim mekanizmaları yeterince güçlü olsaydı bu sistemin algısı değişir miydi?

Deprem ülkesi gerçeğinde “konfor” ve “güvenlik” arasındaki çizgi nerede çizilmeli?

Aynı sistem farklı ülkelerde neden daha sınırlı kullanılıyor?

Bu soruların net tek bir cevabı yok, ancak tartışmayı derinleştirmek açısından önemli.

Sonuç Yerine Değerlendirme

Asmolen bina sistemi tek başına ne tamamen güvenli ne de tamamen güvensiz bir sistem olarak değerlendirilebilir. Asıl belirleyici unsur; mühendislik tasarımı, zemin etüdü, malzeme kalitesi ve uygulama disiplinidir. Ancak Türkiye özelinde bakıldığında en büyük sorun çoğu zaman tasarım değil, uygulama ve denetim eksikliği olmaktadır.

Bu yüzden mesele sadece “asmolen bina sağlam mı?” sorusu değil, daha geniş bir çerçevede “hangi koşullarda ve hangi kalite standartlarında güvenli hale gelir?” sorusudur.

Bugün geriye dönüp baktığımızda asıl tartışılması gereken nokta şu olabilir: Yapı sistemlerini seçerken kısa vadeli maliyet avantajlarını mı, yoksa uzun vadeli yaşam güvenliğini mi önceliklendiriyoruz?