
28 Ağustos 2023 tarihi, tarihte kripto sektörü için oldukça önemli bir gün olarak hatırlanabilir: Hong Kong kripto borsası HashKey, tamamen lisanslı ve düzenlenmiş bir şekilde perakende yatırımcılara ticaret yapma imkanı sunan ilk borsa oldu.
Bu olayın büyüklüğünü anlamak için, Çin ve Kripto Para birimleri arasındaki ilişkinin tüm geçmişini izlemek gerekmektedir.
Ancak, Hong Kong’un şu anda Çin’in ayrılmaz bir parçası olduğunu hatırlamak önemlidir. Yine de kendi yasaları olan bir özerk bölge olarak kabul edilir, ancak bu yasalar anakara Çin’in yasalarıyla çelişemez.
Başka bir deyişle, Hong Kong’da ne olursa Çin’de de olur, ancak kripto para birimleri gibi bazı konularda deneyler yapılmak üzere belirli bir bölgede gerçekleştirilir.
Çin başlangıçta kripto ticaretine karşı değildi. Aslında, başlangıçta blok zinciri dalgasını sürmek istedikleri görünüyordu.
Ancak, merkeziyetçiliğiyle ünlü olan Çin’in, merkeziyetçiliğe karşı gelen mutlak özgürlük arasındaki çelişkiyi keşfetmesi uzun sürmedi. Bu çelişki hala bugün de uzlaşmaz gibi görünmektedir.
Sonuç olarak, Çin birkaç yıl önce kripto sektörüne kapılarını kapatarak, kripto madenciliğini ve ticaretini tamamen yasaklama kararı aldı.
Ancak, yasağın çok etkili olmadığı ortaya çıktı, öyle ki örneğin bir yıl sonra birçok Çinli madenci operasyonlarına gizlice devam etti.
Çin yetkilileri başlangıçta buna karşı çıkmaya çalıştı, yasa dışı madencilik çiftliklerinin yayılmasını engellemek için çaba sarf etti, ancak genel olarak önemli sonuçlar elde etmedi.
Geçen yıl Çin’in kripto para birimlerine yaklaşımında bir değişiklik olduğu görünüyor.
Özellikle, özerk bölge olan Hong Kong’un, kripto ticaretinde tamamen yasağı kaldırmak için bir deney yapılması kararlaştırıldı.
Bu, sadece Hong Kong’da sınırlı bir deney olup sadece yerel halka yöneliktir. Ancak başarılı olursa, gelecekte tüm Çin topraklarına da genişletilebilir.
HashKey, iş (profesyonel) müşterilere her zaman hizmet veren bir Hong Kong merkezli kripto borsasıdır. Ancak, Çin’in kripto ticaretini yasaklaması nedeniyle perakende müşterilere (kişisel amaçlarla yatırım yapan sıradan vatandaşlar) hizmet veremiyordu. Yasağın sona ermesiyle birlikte, HashKey’in resmi olarak Bitcoin ve Ethereum ticareti yapabilecek perakende müşterileri kabul etmeye başladığı yerel kaynak South China Morning Post tarafından dün bildirildi.
Gerçek ticaret ise bir hafta veya iki hafta içinde izin verilecektir ve borsa, bu yıl sonuna kadar 500.000 ila 1 milyon kullanıcı kaydetmeyi ve 2025 yılında 10 milyona ulaşmayı hedefliyor.
Bu sayılar, hedef kitlesinin sadece Hong Kong sakinleri olmadığını, aynı zamanda yurtdışı müşterileri veya belki de Çin anakarasındaki sakinleri hedef aldığını açıkça göstermektedir. Şirket, başlangıçta öncelikli olarak Hong Kong’da yaşayan perakende müşterilere odaklanacağını belirtti.
Bugüne kadar, HashKey, perakende müşterileri kabul eden tek kripto borsasıdır ve sanal varlık ticareti sunabilecek yerel yetkililerden (Securities Futures Commission, SFC) lisans alan sadece bir başka borsa (OSL) vardır.
Başka bir deyişle, bu her türlü amaç için bir deneydir, ancak birçok beklenti bulunan bir deneydir.
Aslında, Çin’in perakende yatırımcıları kripto para birimleri ticaretini hiçbir zaman tam olarak durdurmadılar, sadece şimdiye kadar bunu gizlice, yasa dışı bir şekilde yapmak zorunda kaldılar. Ancak görünüşe göre şimdi açık bir şekilde yapmaları mümkün olacak.
Bu aşamada yerel yasa, stabilcoin ve kripto türevlerinin ticaretini yasaklamaktadır.
Bu hikaye, Çin’in kripto para birimlerine yaklaşımındaki değişimi ve geçen yıldan beri açılmayı gösteren açık kapıyı vurgulamaktadır.
Nitekim, yasaklamanın işe yaramadığını gözlemledikten sonra, tek alternatif, her iki şekilde de yayılan bir olguyu yok etmek için büyük kaynaklar yatırmaktı ve bu noktada kabul edip düzenleyici çitin içine dahil etmekti.
Şu an için, sadece teknik bir açıdan bakıldığında, bu açılış Çin’in tamamını etkilemez, sadece çok küçük olan Hong Kong bölgesini etkiler. Ancak bu deneyin başarılı olması durumunda, açılışın geri kalan bölgeye de genişletilmemesi düşünülemez.
Yine de, yasağın uygulanamaması sorunu Hong Kong’da değil, tüm ülkenin en kalabalık bölgelerinde, madencilik için ucuz elektrik miktarının bulunduğu bölgelerdedir.
Ancak, deney sorunlu çıkarsa, yeni bir geri adım beklenmelidir.
Unutulmaması gereken, Çin’in finansal ekonomik açıdan zor bir dönemden geçtiği ve Evergrande’nin devasa iflasının bu durumu ortaya çıkardığıdır. Bu durumda, yeni gelir kaynakları bulmak isteyebilecekleri ve kripto sektörünün çözümün bir parçası olabileceği olasıdır.
#HashKey #crypto #exchange #open #retail
BURADAKİ TÜM BİLGİLER KESİNLİKLE YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR.