Düşme Sonrası Ne Yapılır ?

Alper

Faydalı
Faydalı
28 Ağu 2023
4,690
0
0
Düşme Sonrası Ne Yapılmalıdır?

Düşme, günlük yaşamda sıkça karşılaşılan bir olaydır ve genellikle hafif yaralanmalara neden olur. Ancak, düşmeler bazen ciddi yaralanmalara da yol açabilir ve bu nedenle düşme sonrası doğru adımların atılması büyük önem taşır. Bu makalede, düşme sonrası yapılması gerekenler detaylı bir şekilde ele alınacaktır.

Düşme Sonrası İlk Adımlar

Düşme sonrası ilk adımlar, yaralanmanın ciddiyetini belirlemeye ve gerekli önlemleri almaya yöneliktir. Bu adımlar şunları içerir:

1. **Sakin Kalın:** Düşme sonrası ilk olarak sakin kalmak önemlidir. Panik yapmak, durumu daha da kötüleştirebilir. Kendi durumunuzu veya düşme sırasında yanınızda bulunan kişilerin durumunu değerlendirin.

2. **Durumu Değerlendirin:** Düşmeden sonra vücudunuzu kontrol edin. Herhangi bir ağrı, morarma veya şişlik olup olmadığını gözlemleyin. Özellikle baş, sırt, bel ve eklemler üzerinde dikkatli olun.

3. **Hareket Edip Etmemeye Karar Verin:** Eğer ciddi bir ağrı hissetmiyorsanız ve hareket edebiliyorsanız, yavaşça kalkmayı deneyin. Ancak eğer baş dönmesi, şiddetli ağrı veya hareket edememe gibi belirtiler varsa, harekete geçmeden önce yardım çağırın.

Düşme Sonrası İlk Yardım

Düşme sonrası uygun ilk yardım yöntemleri, yaralanmanın ciddiyetine göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak uygulanabilecek ilk yardım yöntemleri şunlardır:

1. **Buz Uygulaması:** Şişlik veya morarma varsa, etkilenen bölgeye hemen buz uygulayın. Buzu doğrudan cildinize koymaktan kaçının; bir havluya sararak uygulamanız cilt yanıklarını önler. Buz uygulaması, şişliği ve ağrıyı azaltabilir.

2. **Yükseltme:** Şişmiş bölgeleri kalp seviyesinin üzerine kaldırmak, şişliği azaltabilir. Örneğin, bilek veya ayak bileği yaralanmışsa, bir yastık üzerinde yükseltmek faydalı olabilir.

3. **Ağrı Kesici Kullanımı:** Hafif ağrılar için reçetesiz ağrı kesiciler (örneğin, ibuprofen veya asetaminofen) kullanılabilir. Ancak, ağrı kesici kullanımını bir sağlık profesyoneli ile görüşmeden önce uygulamamak daha güvenlidir.

Ciddi Yaralanmaların Belirtileri ve Tıbbi Yardım

Düşme sonrası bazı belirtiler, daha ciddi bir yaralanmanın işareti olabilir ve bu durumlarda acil tıbbi yardım gereklidir. Bu belirtiler şunlardır:

1. **Şiddetli Baş Ağrısı:** Özellikle baş bölgesinde düşme sonrası şiddetli baş ağrısı yaşıyorsanız, bu bir kafa travmasının belirtisi olabilir. Baş dönmesi, bulantı veya kusma gibi ek semptomlar varsa, derhal tıbbi yardım alınmalıdır.

2. **Bilinç Kaybı:** Eğer kişi düşme sonrası bilinç kaybı yaşıyorsa, bu durum acil müdahale gerektirir. Bilinç kaybı, ciddi bir beyin travması veya başka bir tıbbi sorunun işareti olabilir.

3. **Şiddetli Ağrı veya Hareket Kısıtlılığı:** Bel, sırt veya eklemler üzerinde şiddetli ağrı veya hareket kısıtlılığı yaşıyorsanız, bir sağlık profesyoneline