“Ne Gerek Var Para Vermeye?” Diyen Korsancıları pek Zeki Metotlarla Cezalandıran 13 Oyun

bencede

New member
12 Eki 2020
681
0
0
Oyun firmaları korsan kullanıma karşı uzun yıllardır farklı tahliller üretiyor. DRM ismi verilen bu yollar yardımıyla geliştirici firmalar kısmen de olsa oyunlarının yasa dışı elde edilmesini engelleyebiliyor. Son devirde Denuvo üzere sistemler öne çıksa da geçtiğimiz senelerda birfazlaca firma korsan oyun indiren oyuncuları çeşitli formlarda cezalandırdı.

Oyunların içine yerleştirdikleri farklı sistemlerle oyuncuların vicdanlarına davet yapan geliştiricileri listeledik.

1. Serious Sam 3’deki Ölümsüz Akrep

Serious Sam 3’ün ardındaki grup oyunu yasa dışı biçimde temin eden oyuncular için nefis bir sürpriz hazırladı. Oyuncular oyun olağan bir biçimde seyrederken kırmızı renkte çok süratli ve öldürülmesi imkansız olan dev bir canavarla karşılaşıyordu. Oyunun korsan sürümlerinde ortaya çıkan bu canavar oyun tecrübesini büyük oranda baltalıyordu.

2. ARMA 2 ve DEGRADE Sistemi

ARMA’ya imza atan firma ise oyunda DEGRADE ya da FADE ismi verilen bir sistem kullanmaya karar verdi. ARMA 2’yi korsancılıkla elde eden oyuncular, bir süre daha sonra oyunda birfazlaca sorunla müsabakaya başlıyordu.

Silahlar daha istikrarsız hale geliyor ve manzara kalitesi adeta çekilmez oluyordu. Oyunun kalitesini adım adım düşüren bu sistem korsan oyunculuğa karşı kusursuz bir reaksiyon olmuştu.

3. Crysis Warhead ve Mermi Yerine Tavuk Atan Silahlar

Ünlü oyun imalcisi Crytek ise Crysis Warhead isimli oyununda silah mermilerini tavuklarla değiştirdi. Torrentseverler de korsan sürümünde silahları kullanamaz hale geldi.

4. Batman: Arkham Asylum ve Süzülemeyen Batman

Batman oyunlarında kentin üzerinden süzülmek oynanışın muhakkak en keyifli yanlarından bir tanesiydi. Ancak serinin birinci oyununu korsancılıkla temin eden oyuncular Batman ile süzülemiyordu. Süzülmeyi denediğiniz anda karakter birdenbire yere çakılıyor, bu biçimdece oyunun en hoş mekaniklerinden biri de kullanılmaz hale geliyordu.

5. The Talos Principle ve Hareket Etmeyen Asansör

Zekice tasarlanmış bulmaca oyunu The Talos Principle, korsan sürümü indiren oyuncuların oyunun muhakkak noktasında kullanılması gereken asansörü çalışmaz hale getiriyordu.

6. Game Dev Tycoon ve Korsan Kullanım Cezası

Listemizdeki tahminen de en manidar cezalandırmalardan biri Game Dev Tycoon’dan geliyor. Kendi oyun stüdyonuzu kurduğunuz üretim, korsan kullanımla indirildiği takdirde sizi oyunun kendi mekanikleriyle cezalandırıyordu.

Oyununuz da birebir Game Dev Tycoon’u temin ettiğiniz biçimde diğerleri tarafınca korsan bir biçimde indirilebiliyordu.

7. Mirror’s Edge ve Zıplayamayan Koşucu

Başarılı parkur oyunu Mirror’s Edge ise torrentseverleri oyun mekaniklerini sınırlayarak cezalandırmıştı. Oyunda koşarak atlama yapmak isteyen oyuncular, torrent sürümü kullanmaları halinde o keskin zıplamayı yapamıyordu.

8. The Sims 4 ve Bulanıklaşma

The Sims serisinin dördüncü halkası ise en hudut bozucu cezalandırmalardan birine sahipti. Oyunun fiyatını ödemeden yasa dışı yollarla temin eden oyuncular başta hiç bir sorun yaşamadan rahatça oynayabiliyordu.

Ama oyunun grafikleri ondan sonrasında yavaş yavaş bozuluyor ve bulanık hale geliyordu. bu biçimdece oyun çekilmez bir hale bürünüyordu.

9. Quantum Break ve Korsan Göz Bandı

Tahminen de en saf ihtarlardan biri ise Quantum Break’ten geliyor. Geliştirici Remedy Entertainment, Quantum Break’i korsan olarak indiren oyunculara bunu her an hissettirmek için ana karakterin gözüne bir göz bandı koymuştu.

Aslında epey da berbat durmadığını söyleyebiliriz.

10. Earthbound ve Yüzlerce Düşman

Görüntü oyun dünyasının en güzide oyunlarından biri olan Earthbound ise korsancıları apansız ortaya çıkan yüzlerce düşmanla cezalandırmıştı.

11. Dark Souls ve Ölümsüz Düşmanlar

Dark Souls ise oyunu çıkışından evvel temin eden oyunculara listedeki en eşsiz cezalandırmalardan birini sunmuştu. Oyunu yasa dışı yollarla elde eden oyuncular, geliştiricilerin şahsen oynadığı karakterler tarafınca istila ediliyordu. Grupta yer alan isimler ölümsüz karakterlerle oyuncuların dünyasına gidiyor ve onları daima olarak öldürüyordu.

Bir oyun geliştiricisi olarak en tatmin edici karşılık bu olmalı.

12. The Witcher 2 ve Yaşlı Teyze

The Witcher’ın ardındaki isim CD Projekt RED ise serinin ikinci oyununda korsancıları pek eğlenceli bir biçimde uyarıyordu. Oyunun korsan sürümünde hoş bir hanımefendinin üç boyutlu modeli yerine yaşlı bir teyze karşımıza çıkıyordu.

13. Alan Wake ve Korsan Göz Bandı

Remedy Entertainment, Quantum Break’te gördüğümüz cezanın birebiri Alan Wake’de de uygulamıştı. Korsan kullanım yapan oyuncuların oynadığı oyunda ana karakterin gözünde bir korsan göz bandı bulunuyordu.