Nestoryanizm nedir

Emrah

Faydalı
Faydalı
28 Ağu 2023
107
0
0
Nestoryanizm Nedir?

Nestoryanizm, Bizans İmparatorluğu'nda 7. ve 8. yüzyıllarda özellikle kilise içinde ortaya çıkan ve hristiyanlıkta önemli bir mezhep olarak bilinen, doktrinsel bir harekettir. Nestoryanizm, Kilise’nin dogmatik prensipleri ve kutsal kitapların anlamının teolojik olarak tek bir yorumuyla kabul edilmesi için ortaya çıkan bir harekettir. Nestoryanizm’in temelinde, İsa'nın insanlık ve Tanrılık arasındaki ilişkiyi teolojik olarak açıklamak için özel bir yorum vardır. Bu teoloji, İsa'nın şahsen iki naturdan oluştuğu konusunda ısrarcıdır.

Nestoryanizm’in Ortaya Çıkışı

Nestoryanizm, Patrikhanesi’nin İstanbul’da olan Nestorius tarafından ortaya atıldı. Nestorius, Hristiyanlık’ta Tanrılık ile insanlık arasındaki ilişkiyi teolojik olarak açıklamak için İsa’nın fiziksel bir doğumu olmadığını ve şahsen iki naturdan oluştuğunu öne sürdü. Bu teolojik yaklaşım, Roma Kilisesi tarafından reddedildi ve Nestorius, kiliseden atıldı. Ancak Nestorius’un görüşleri, Doğu Kilisesi tarafından kabul edildi ve onun adıyla anılan Nestoryanizm mezhebi oluşturuldu.

Nestoryanizm’in Temel Görüşleri

Nestoryanizm, yoğun bir biçimde İsa’nın insanlık ve Tanrılık arasındaki ilişkiyi açıklamak için ortaya çıkmıştır. Nestoryanizm, İsa’nın iki naturdan oluştuğunu ve fiziksel bir doğumu olmadığını öne sürer. Ona göre, İsa’nın insanlık ve Tanrılık arasındaki ilişki, diğer Kilise mezheplerinden farklı bir şekilde teolojik olarak açıklanmıştır. Nestoryanizm, İsa’nın insanlık ve Tanrılık arasındaki ilişkiyi, İsa’ya atfedilen iki ayrı kişilik olarak görür. Bu teoloji, böylece İsa’nın Tanrılık ile insanlık arasındaki bütünlüğünü ve bütünlüğünün önemini vurgular.

Nestoryanizm’in Etkileri

Nestoryanizm, Bizans İmparatorluğu'nda oldukça etkili bir mezhep olarak kabul edildi.