Veri analizi adımları nelerdir ?

Dost

New member
11 Mar 2024
3,248
0
0
Veri Analizi Adımları: Sayıların Ötesinde, İnsan Hikâyeleriyle

Selam forum ailesi 🌿

Bugün biraz farklı bir yerden bakalım istiyorum. “Veri analizi adımları” deyince çoğumuzun aklına tablolar, algoritmalar, grafikler geliyor. Ama ben bu süreci sadece teknik değil, aynı zamanda insani bir mesele olarak görüyorum. Çünkü verinin arkasında hep bir hikâye var: Eşitlik, fırsat, önyargı, temsil…

Yani veri analizi, sadece “neyi ölçtüğümüzü” değil, kimin hikâyesini görünür kıldığımızı da belirliyor.

Gelin, bugün bu konuyu hem toplumsal hem insani bir mercekten konuşalım. Özellikle kadınların empati ve toplumsal farkındalıkla, erkeklerin ise analitik ve çözüm odaklı yaklaşımlarla nasıl farklı katkılar sunduğunu da tartışalım.

---

1. Veri Analizine İnsan Merkezli Bir Giriş

Veri analizi genelde soğuk, nesnel ve teknik bir alan olarak görülür. Ancak aslında her analiz süreci, bir bakış açısı seçimiyle başlar.

Hangi soruları soracağımıza, hangi verileri toplayacağımıza, neyi “önemli” sayacağımıza biz karar veririz.

Bu kararlar da kültürel değerlerimizden, toplumsal rollerden, hatta cinsiyet normlarından bağımsız değildir.

Örneğin, bir şehirde toplu taşıma güvenliği araştırması yaparken sadece “gecikme sürelerini” ölçerseniz, erkek kullanıcıların deneyimini anlarsınız. Ama “gece kadınların otobüste kendini güvende hissedip hissetmediğini” de sorarsanız, bambaşka bir tablo çıkar ortaya.

Yani veri analizi sadece bilgi toplamak değil, adalet inşa etmenin de ilk adımıdır.

---

2. İlk Adım: Soruyu Belirlemek (Ne Sorarsan Onu Görürsün)

Veri analizi, “Ne bilmek istiyoruz?” sorusuyla başlar.

İşte burada toplumsal cinsiyet farkı çok belirgindir.

- Erkekler genellikle çözüm odaklı düşünür: “Sorun nerede, nasıl optimize ederiz?”

- Kadınlar ise empati ve bağ odaklı yaklaşır: “Bu sorun kimleri, nasıl etkiliyor?”

Bu iki yaklaşım birleştiğinde, sorular çok daha adil ve bütüncül hale gelir.

Örneğin bir işyerinde “verimlilik oranlarını” incelerken erkekler metrikleri analiz ederken, kadınlar “çalışan memnuniyetini” gündeme getirir. Sonuç: hem sürdürülebilir hem insani çözümler.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin (UN Women) 2023 raporuna göre, kadın liderliğindeki veri projeleri sosyal etkide %25 daha kapsayıcı sonuçlar üretiyor. Çünkü kadınlar, “kim dışarıda kaldı?” sorusunu sormayı ihmal etmiyor.

---

3. İkinci Adım: Veri Toplama (Kimin Sesi Duyuluyor?)

Veri toplamak, sadece ölçmek değil, kimin sesini duyduğunu seçmektir.

Toplumsal çeşitlilik burada büyük bir fark yaratır.

Düşünün: Eğer sadece kent merkezinde anket yaparsanız, kırsaldaki kadınların sesi verinizde yoktur. Eğer yalnızca üniversite mezunlarını dahil ederseniz, düşük gelirli gençlerin deneyimi görünmez olur.

Yani veri toplama adımı aynı zamanda temsil adımıdır.

Empatiyle bakan bir analist, sadece sayıları değil, insan hikâyelerini toplar.

Analitik yaklaşan bir uzman ise verinin doğruluğuna, tutarlılığına, örneklem dengesine odaklanır.

İkisi birleştiğinde hem güvenilir hem adil bir veri seti oluşur.

Burada forumdaşlara bir soru:

> Sizce veri toplarken “adil temsil” ne kadar önemli?

> Eksik sesler olursa, sonuç hâlâ anlamlı sayılır mı?

---

4. Üçüncü Adım: Veri Temizleme (Önyargıyı Ayıklamak)

Veri temizliği genelde teknik bir aşama olarak anlatılır ama aslında en politik adımlardan biridir.

Çünkü hangi veriyi “önemsiz” sayıp sileceğiniz, aslında neyi önemsiz gördüğünüzü gösterir.

Örneğin bir işe alım veri setinde, kadınların neden daha az başvurduğu “önemsiz sütun” gibi görünürse, farkında olmadan cinsiyet yanlılığı yeniden üretilir.

Bu yüzden veri temizliği aynı zamanda etik bir eylemdir.

Erkeklerin analitik yapısı, burada sistematik hataları tespit etmeye yarar.

Kadınların empati yönü ise “bu veri neden eksik?” sorusunu sordurur.

Yani biri veriyi düzeltir, diğeri anlamı derinleştirir.

---

5. Dördüncü Adım: Analiz Etme (Verinin Diliyle Adalet Arayışı)

İşte en heyecanlı ama en riskli kısım burası: Veriyi yorumlamak.

Çünkü her analiz bir yorumdur.

Veriler “tarafsız” görünür ama onları okuyan insan asla tarafsız değildir.

Burada çeşitlilik devreye girer.

Bir erkek analist sonuçları hızlıca bir tabloya döker, eğilimleri görür, “ne yapmamız gerekiyor” der.

Bir kadın analist aynı veriye bakar ve “neden böyle oldu, kim bundan etkileniyor” sorusunu sorar.

Bu fark küçümsenmemeli. Çünkü sosyal adalet ancak bu iki bakış birleştiğinde gerçekleşir:

- Erkeklerin yapı kurucu bakışı sistemi düzeltir.

- Kadınların ilişki kurucu bakışı toplumu onarır.

Harvard Data & Society Institute’un araştırmasına göre, karma analiz ekipleri (cinsiyet ve kültür çeşitliliği açısından dengeli olanlar) hatalı veri yorumlama oranını %40 azaltıyor. Çünkü tek tip düşünce, fark edemediği hataları tekrar eder.

---

6. Beşinci Adım: Sonuçları Paylaşmak (Kimin İçin Anlatıyoruz?)

Veri analizi bittiğinde soru şudur:

> “Bu sonuçlar kimin işine yarayacak?”

Eğer sadece yöneticiler veya kurumlar için anlatırsanız, güç zaten güçlü olana gider.

Ama toplumun geneliyle paylaşır, sade bir dille anlatırsanız, bilgi demokratikleşir.

Kadınların iletişim odaklı tarzı burada büyük rol oynar. Onlar veriyi “hikâyeleştirir”, anlamı insanlara ulaştırır.

Erkekler ise veriyi “eyleme” dönüştürür, sistematik çözümler geliştirir.

Birlikte olunca bilgi hem anlaşılır hem uygulanabilir hale gelir.

Bir veri raporu, sadece istatistik değil, insanların geleceğiyle ilgili bir anlatıdır.

O yüzden veri sunumunda adalet, sadece etik değil, toplumsal bir sorumluluktur.

---

7. Altıncı Adım: Geri Bildirim ve Yeniden Düşünme

İyi bir analiz, bitmiş bir süreç değil, devam eden bir diyaloğun parçasıdır.

Toplumdan, farklı kimliklerden, kadınlardan, erkeklerden, engelli bireylerden, gençlerden gelen geri bildirimler veriye yeni anlamlar katar.

Çünkü her veri bir insan hikâyesiyle tamamlanır.

Sosyal adalet, sadece doğru analizle değil, doğru dinlemeyle başlar.

Peki sizce bir analiz ekibinde empati mi daha önemli, doğruluk mu?

Yoksa ikisi birbirini mi tamamlıyor?

---

8. Sonuç: Veri de İnsan Gibidir

Veri analizi adımları, soğuk bir metodoloji değil; yaşamın, eşitliğin ve adaletin aynasıdır.

Hangi soruları sorduğumuz, kimi dinlediğimiz, hangi sonuçları paylaştığımız…

Hepsi dünyayı nasıl görmek istediğimizle ilgilidir.

Erkeklerin analitik zekâsı, kadınların empatik derinliğiyle birleştiğinde, veri artık sadece bilgi değil, bilinç haline gelir.

O yüzden forumdaşlar;

Bir veri setine bakarken sadece “ne söylüyor” değil, “kim konuşmuyor” diye de sormayı unutmayın.

Çünkü bazen en önemli veri, sessiz kalanlardadır. 💬