Wikipedia Kurucu Ortağı: Bu Altcoin İlgimi Çekiyor!

kunteper

Member
Jimmy Wales, tahminen de dünyanın en büyük insan bilgisi deposu olan Wikipedia’yı ve bunun altında yatan Wikimedia Foundation’ı kurmasıyla ünlüdür. Tahminen de dünyanın her yerinde içerik üretmeye ve düzenlemeye yönelik en büyük merkezi olmayan eforlardan biridir. Wales, bir röportajında altcoin projelerinden de bahsetti. İşte detaylar…

Wales; web3, DAO’lara dikkat çekiyor

İnternetin en zorlayıcı kullanım durumlarının yaratılmasının bir modülü olan Jimmy Wales, İnternetin geleceği, şifreleme, insan hakları meseleleri, Web3, kripto para üniteleri ve Bitcoin hakkında kuvvetli niyetlere sahip. Forbes’tan Roger Huang’ın röportajına göre Wales, merkeziyetsiz uygulamaları övüyor. İnsanların saklamak istediği dataları saklayamamasının “gerçek bir insan hakları sorunu” olduğunu belirtiyor. Ayrıyeten, Web3 alanında olup bitenlerin birçoklarının sahiden ilgisini çektiğini, ancak hem de birçoklarına da kuşkuyla yaklaştığını belirtiyor. “Yani, şu anda, balon gibisi şartlar ortasında görünüyor” diye ekliyor. Ayrıca aşağıdaki tabirleri kullanıyor:

Ancak enteresan olduğunu düşündüğüm şeyler, DAO kavramları, dağıtık kuruluşlar, paydaşlıklar hakkında yeni düşünme biçimleri – bu, çok bayağı insan kümelerine bile uzanıyor. Bence bu farklı. Alanda neyin geliştiğini nazaranceğimizi bilmiyorum lakin ilgimi çekiyor […] bir daha de, Blockchain tabanlı taleplerde süreç maliyetleri devasa yükseklikte. Ancak bunun değişik olduğunu düşünüyorum. Bilirsiniz, gönderme yeteneği enteresan.

Wales’in Bitcoin ve altcoin projeleri hakkındaki kanıları neler?

Wales, Bitcoin ve öteki kripto paralara yönelik kanıları sorulduğunda aşağıdaki tabirleri kullanıyor:

Alanda biroldukca farklı ilgi alanım var. Az evvel söylemiş olduklerimden kestirim edebileceğiniz üzere, süreç maliyetlerini düşürmekle nitekim ilgileniyorum. Bu yüzden, süreç maliyetlerimiz şu anki kadar yüksek olduğu sürece, makul kitlesel pazar kullanım durumlarına geçmeyi hakikaten zorlaştırdığını düşünüyorum.

Ayrıca Wales, Ethereum’dan (ETH) bahsediyor. Kriptokoin.com olarak da bildirdiğimiz üzere Ethereum ağı, 15 Eylül’de Merge yükseltmesi ile proof-of-work (PoW) konsensüs algoritmasından proof-of-stake’e (PoS) geçti. Bu geçiş, ETH oluşumunda tüketilen gücün azalmasını ve süreç fiyatlarının minimuma inmesini sağladı. Wales de ETH’de bu geçişe işaret etti ve aşağıdaki sözleri kullandı:

Ayrıca Ethereum’un çevresel sonuçlardan dolayı PoW yerine PoS’a yönelmesi ilgimi çekiyor, ancak bununla birlikte PoS ile bunları elde etme talihine sahip olmaya başlayabileceğimizi düşünüyorum. Süreç maliyetleri epey düştü. Bu kıymetli olacak. Biliyorsunuz, PoW olduğunuz sürece, rekabet baskısı maliyeti her vakit pek yüksek tutacaktır: Çevresel maliyet ve fiili maliyet.

DeFi, Lightning Network ve daha fazlası…

Merkeziyetsiz finans (DeFi) açısından ise aşağıdaki sözleri kullanıyor:

Biliyorsunuz, sanırım şu anda, yani, sözün tam manasıyla son iki haftadaki üzere, bugün türev eserler etrafında biraz çok coşkunun yahut irrasyonel coşkunun ortaya çıktığını görüyoruz. DeFi şeyler – farklı şeyler diğer şeylerle korunuyor ve bu büsbütün şeffaf değil. daha sonra apansız büyük bir şey patlıyor ve farklı platformlar içinde bulaşma tesiri kıymetli olabiliyor. Bu yeni bir şey değil.

Diğer yandan gazeteci, süreç fiyatlarına bu kadar vurgu yaptığı için, Lightning Network hakkındaki fikirlerini soruyor. Bilindiği üzere Lightning Network, Bitcoin’i ölçeklemeye odaklı bir ağdır. Wales, aşağıdaki sözleri kullanıyor:

Gerçekten enteresan. Sahiden ölçeklenebilirliğe ve süreçlere odaklanan bu cins şeylerin gerçek olduğunu düşünüyorum. pek yüksek ve biroldukca kullanım durumunu gerçeğe dönüştürmek için epey fazla düşmeleri gerekiyor.

Yatırım Tavsiyesi Değildir.