Otomobil satın almak için hakikat vakti kaçırmayın! İşte araç meblağlarının düştüğü periyotlar

Hasan

New member
25 Mar 2021
186
0
0
Sıfır ve ikinci el araç satın alırken en uygun vakit, sosyo-ekonomik parametrelere nazaran şekillenir, hem mevsimsel tıpkı vakitte dönemsel şartlara nazaran farklılık gösterebilir. Yazın bitişine denk gelen eylül ayında araç piyasasında büyük bir hareketlilik yaşanır ve ekim ayında da bu canlılığın tesirleri görülür. Yıl sonu otomobil kampanyaları kasım ve aralık aylarında yapılır.

HANGİ AYDA OTOMOBİL ALMAK LAZIM?

* Ocak ve şubat aylarında kampanyalar yeni koşullarla devam eder, piyasa biraz sakindir

* Mart, nisan, mayıs piyasanın en hareketli devridir, fiyatlar yükselir lakin aracınızı da daha yüksek satabilirsiniz


* Haziran ortasındaki okul tatilinden itibaren piyasa biraz durulur

* Ağustos sonundan itibaren filolardan otomobil dönüşleri başlar

* Eylül ayında piyasa yazın bitimi ile düzgünce hareketlenir, hareket ekim ayında devam eder,

* Kasım ve Aralık aylarında firmaların yıl sonu kampanyaları cazip fırsatlar sunar, öte yandan yeni model beklentisi başlar

Her mevsimin bir özelliği bulunuyor, fiyatların hangi ayda daha ucuz olacağını takvime bakıp tam olarak anlamak mümkün değil. Mevcut aracınızın modeline ve almayı düşündüğünüz modellerin kasa değişimine ve makyaj sürecine bakıp karar vermek daha yanlışsız olacaktır.


İKİNCİ EL ARAÇ ALMAK İÇİN EN UYGUN VAKİT

Sıfır araç piyasasındaki kur değişimlerinden yeni ÖTV artırımı üzere uygulamalara, ikinci el araç piyasasındaki fiyatları belirleyen faktörler hayli çeşitli. Ayrıyeten piyasa şartları dönemsel ve günlük hareketlerden etkileniyor olsa da sizin ne vakit bir otomobile gereksiniminizin olduğu da kıymetli bir parametredir.

Avantajlı fiyatlarla ikinci el otomobil satın almak istiyorsanız tez etmeyin ve ikinci el araba piyasasını dikkatle inceleyin. Ama hemen bir arabaya gereksiniminiz var ise piyasa şartlarını incelemeniz size yarar sağlamayabilir.


BAYRAM ÖNCESİ PİYASA HAREKETLENİR

Bayram öncesi periyotlar ekseriyetle insanların en az bir haftalık seyahat planı yaptıkları ve bu niçinle de araca muhtaçlık duydukları özel vakit içinderdır. Bayram öncesi devir; ziyaretlere yeni otomobiliyle gitmek isteyenlerin, bayram tatiline kendi aracıyla çıkmak isteyenlerin ve tatilden dönerken yanında getireceği eşyaları hava yoluyla ya da otobüsle taşımanın kuvvetliğünü hesaba katanların ikinci el piyasasına yöneldiği periyottur. Yani otomotiv piyasasında fiyatlar, talebin artmasıyla yükselebilir. Bu yüzden bayram daha sonrası periyotların otomobil almak için uygun vakit içinder olduğunu söyleyebiliriz.


VERGİ İNDİRİMLERİ DEVRİNDE ARAÇ FİYATLARI DÜŞER

İkinci el otomotiv piyasası devir periyot yapılan vergi indirimlerinden de etkilenir. Bu indirimler, yürürlüğe girmelerinden yaklaşık iki hafta daha sonra piyasaya yansımaya başlar. Uygun fiyatla ikinci el otomobil almak için kelam konusu indirimleri takip edebilirsiniz.

Kesin bir sonuç vermemekle birlikte yıllar bazında yapılan istatistikler gösteriyor ki ülkemizde ocak-nisan ortası periyot ikinci el piyasası biraz dinginleşiyor. ötürüsıyla bu ay aralığı, avantajlı fiyatlarla ikinci el otomobil almanın daha fazla mümkün olduğu bir devir sayılabilir.

YAZ VE SÖMESTR DEVİRLERİNDE SAKİNLİK YAŞANIR

bir daha otomotiv kesiminin uzun yıllar deneyimlediği üzere, güçlü hava koşullarının olduğu devirlerde de ikinci el piyasasında bir sakinlik yaşanır. Bu periyotlarda araç satışı azaldığı için acil satış yapmak isteyen satıcılardan uygun fiyatla ikinci el otomobil almak daha fazla mümkün olabilir.

Bir öbür görüşe göre ise ikinci el otomobil almak için en âlâ vakit yaz ya da sömestr tatili dönüşüdür. Ekseriyetle aileler çocuklarıyla daha fazlaca vakit geçirdiği için araç piyasasında sakinlik yaşanabiliyor. Bu niçinle de ikinci el araçlar daha ucuza satılabiliyor.

FAİZLERLE ARAÇ FİYATLARINDA AYKIRI ORANTI VARDIR

Faizlerle birlikte araç kredisindeki düşüşler de otomobil alırken dikkat edilen etkenlerdir. Ekseriyetle faizler ve otomobil meblağları içinde zıt orantı vardır. Faizler fikir otomobil meblağları yükselir. Bu da otomobilin toplam meblağında pek bir değişiklik olmayacağı manasına gelir.


İKİNCİ EL OTOMOBİL ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Araba alımlarında, “Eski kasa sıfır otomobil almayıp yeni kasayı beklemek gerekli”, “Eski kasa bedel kaybeder”, “Yeni kasa yeni teknoloji demek. Eski kasanın teknolojisi berbat olur” üzere inanışlar vardır.

Yeni kasadan hemilk evvel çıkan eski kasa otomobil modelleri, cazip otomobil kampanyalarıyla satışa sunulur. Yeni kasalar ise artırımlı fiyatlarla satışa çıkarılır. Bu daha hayli dizaynla ilgilidir.

Teknolojik donanımlar ya da motor seçenekleri de bu fiyatta tesirli olabilir; ancak yeni kasanın daha kıymetli olmasındaki genel sebep, dizayndaki değişikliktir. Yani eski kasanın son modelinin teknik ve donanımsal açıdan problemli olduğu inancı yanlıştır. Bu niçinle de vergi indirimi ile otomobil almak isteyenler için eski kasalar çok makuldür.

Birtakım otomobiller performansları, kimileri düşük yakıt tüketimi, kimileri geniş bagaj hacimleri, kimileri ise düşük fiyatları ile ön plana çıkar. Bir araç bu ve bunun üzere tüm özelliklere tıpkı anda sahip olamaz. Kıymetli olan bu pahaların birçoklarını bünyesinde bulunduran ve sizin evvelarinize hitap eden arabayı seçmektir.

ARAÇ ALIRKEN HANGİ VERGİ DİLİMİNDE OLDUĞUNA DİKKAT EDİN

Ucuza otomobil almak isteyen bireylerin ikinci el otomobil alırken dikkat etmesi gereken en değerli mevzular içinde vergiler yer almaktadır. Her yıl ocak ve temmuz aylarında iki taksit halinde Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödenir. Bu niçinle otomobil alacak bireyler için “Araba ne vakit alınır?” sorusunun yanıtı bu ayların çabucak peşinden gelen şubat ve ağustostur. bu biçimdece yeni aldığınız araç için MTV ödemesi yapmanıza gerek kalmaz.