ÜNİVDER: Vakıf üniversiteleri, öğretim elemanı maaşlarını devlet üniversiteleri ile eşitlemeli

A

admin

Guest
Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği (ÜNİVDER), vakıf üniversitelerini öğretim elemanı maaşlarını devlet üniversitelerinde verilen maaşlarla eşitlemeye çağırarak, YÖK’ün buna uymayan vakıf üniversitelerine yaptırım uygulamasını istedi.

ÜNİVDER’den yapılan açıklamada, bu ay devlet üniversitesinde çalışan öğretim elemanlarının maaşlarına yüzde 30 artırım yapıldığı ve en düşük araştırma nazaranvlisi maaşının 9900 TL’ye yükseltildiği hatırlatılarak, vakıf üniversitelerindeki maaşlar eşitlenmezse, kimi yükseköğretim kurumlarındaki maaşların taban fiyata yakın düzeyde kalacağı uyarısı yapıldı. ÜNİVDER, “Vakıf üniversitelerinde öğretim elemanlarının bu şartlarda geçinebilmeleri ve bilimsel ve eğitsel olarak kendilerini geliştirmeleri imkânsız hale geldi” dedi.

ÜNİVDER’in açıklaması şu biçimde:

“Devlet üniversitelerinde çalışan öğretim elemanlarının net nazaranv aylıkları yüzde 30 civarında arttırıldı”

“2021 yılının ikinci yarısı içi açıklanan enflasyon oranları ışığında, memur maaşlarına Ocak 2022 itibariyle yapılan ek artırımlar kapsamında devlet üniversitelerinde çalışan öğretim elemanlarının net misyon aylıkları yüzde 30 civarında arttırıldı.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’na nazaran vakıflarca kurulan yüksek öğretim kurumlarında çalışan “öğretim elemanlarının nitelikleri Devlet yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanlarının niteliklerinin aynıdır” (Ek Unsur 8). 15.4.2020’de kabul edilen 7243 sayılı kanunla Yükseköğretim Kanunu’nda yapılan değişiklik uyarınca, “Vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışan öğretim elemanlarına, unvanlarına göre Devlet yükseköğretim kurumlarında ödenen fiyat meblağından az fiyat verilemez” (Ek Unsur 8, ek fıkra).


Buna karşın, yasa değişikliğinden daha sonraki periyotta biroldukça vakıf üniversitesinde her unvan için ödenen maaşların, birebir unvanlar için devlet üniversitelerinde verilenlerin altında kaldığı, Yükseköğretim Kurumu’nun (YÖK) 2021 yılı Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu’nda da belirtilmiştir.”

“Öğretim nazaranvlilerine ve tabip öğretim üyelerine 2021’de ödenen maaşlar, 2022 yılı için açıklanan minimum fiyatın yalnızca biraz üstündedir”

“YÖK raporunda yayınlanan datalara göre, birtakım vakıf üniversitelerinde araştırma nazaranvlilerine, öğretim nazaranvlilerine ve hekim öğretim üyelerine 2021’de ödenen maaşlar, 2022 yılı için açıklanan taban fiyatın yalnızca biraz üstündedir. 2022’de en düşük devlet memuru maaşı 6429 TL’ye çıkmış iken, birtakım vakıf üniversitelerinde araştırma vazifelisi ve hekim öğretim üyesi maaşları bu sayının altında kalmaktadır. halbuki devlet üniversitelerinde en düşük araştırma bakılırsavlisi maaşı 9.900 TL’ye yükseltilmiştir.

Vakıf üniversitelerinin çoğunluğunda halihazırda devlet üniversitelerinin altında olan maaşlar şayet eşitleme yapılmazsa 2022 yılında epeyce daha düşük bir düzeye inmiş olacak. Vakıf üniversitelerince düşük maaşlarla çalıştırılan öğretim elemanlarının bu şartlarda geçinebilmeleri ve bilimsel ve eğitsel açıdan kendilerini geliştirebilmeleri imkânsız hale gelmiş durumda.

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği olarak, vakıf üniversiteleri öğretim elemanlarının aylık net fiyatlarının derhal devlet üniversitelerinde denk unvanlara verilen fiyatlarla eşitlenmesini talep ediyoruz. YÖK’ü buna uymayan vakıf üniversitelerine yaptırım uygulamaya davet ediyoruz. ÜNİVDER olarak her platformda bahsin takipçisi olacağımızı beyan ediyoruz.”