Uzm. Dr. Tüğen: Çocuğunuza okula ahenk süreci için 1 ay müddet tanıyın

  • Konuyu başlatan admin
  • Başlangıç tarihi
A

admin

Guest
Yüz yüze eğitimin başlamasıyla çocukların okula ahenkte zorlanabileceğini belirten Uzm. Dr. Leyla Ezgi Tüğen, “Çocuk ve gençlerin büyük bir kısmı geçen 1,5 yıl okula gidemediği için arkadaşlarını ve öğretmenlerini tanıyamadı. Ebeveynler ve öğretmenler yaklaşık 1 aylık periyodu okula ahenk süreci olarak görmeli” dedi.

Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi Çocuk Ruh Sıhhati ve Hastalıkları Kısmından Uzm. Dr. Leyla Ezgi Tüğen, yeniden başlayan yüz yüze eğitimde okula ahenk sürecinde dikkat edilmesi gereken konuları deklare etti.

“Ebeveynlerin dertleri motivasyonunu azaltabilir”

bu vakitte çocukların ve ailelerinin okula gitmekle ilgili telaşlarının olmasının olağan olduğuna dikkat çeken Tüğen, “Ailelerin Covid-19 ile ilgili ‘çocuklar okulda tedbirlere uyacak mı, maskeler nizamlı takılacak mı, hijyen kuralarına uyulacak mı’ üzere tasa uyandıracak fikirleri var. Biliyoruz ki dert bulaşıcıdır ve ebeveynlerin tasalarının çocuğa geçmesiyle, çocuğun okula gitme motivasyonu azalacaktır. Çocuk ve gençlerin büyük bir kısmı ya yeni bir okula başladı ya da geçen 1.5 yıl okula gidemediği için arkadaşlarını ve öğretmenlerini tanıyamadı. Tanımadığı ortam ve bireyler kimi çocukları duygusal olarak daha zorlayabilir. “ diye konuştu.

4 husus de okula ahenk süreci

Tüğen, okula ahenk zorluğunda yapılması gerekenleri şöyle ise sıraladı:

“Hem ebeveynler hem öğretmenler yaklaşık 1 aylık bir müddetyi okula ahenk süreci olarak görmeli, akademik yüklenmelerden fazla çocukların okula gelme motivasyonlarını arttırmaya yönelik aktivitelere öncelik vermeli. Aileler meskende uyku, beslenme, oyun, dersler ve aile ile vakit geçirme üzere günlük rutinleri artık okul rutinine bakılırsa ayarlamalı, hafta sonu bile rutinlerde bozulmalar epeyce olmamalı, kurallar konusunda sert değil fakat net olunmalı.

Okula ahenk sürecinde yapılmayacak en değerli şeylerden biri çocuk zorlanıyor diye okula göndermemek bu durumu daha da kaotikleştirecektir. Okula ahenk sürecindeki zorluklarda öğretmenlerle iş birliği yapılması değerlidir lakin 1 ayı geçmesi ya da okula gitmeme halinde olan okul reddi durumunda kesinlikle bir çocuk ve ergen psikiyatri uzmanından yardım alınması gerekmektedir.”
(DHA)