YKS öncesi uzmanından gerilimi yenmek için teklifler

  • Konuyu başlatan admin
  • Başlangıç tarihi
A

admin

Guest
Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) sayılı günler kala, gerilime bağlı anksiyetenin imtihana girecek olan tüm adayların ortak hissettiği duygu olarak ön plana çıktığını belirten Fizyoterapist Gülşah Konakoğlu, “Üniversite imtihanına hazırlık sürecinde gerilim idaresi epeyce kıymetlidir. Gerilim idaresinde, nefes denetimi ve relaksasyon idmanlarının yanı sıra uyku hijyeninin de önemsenmesi son derece önemlidir” diye konuştu.

YKS, 26-27 Haziran’da yapılacak. Temel Yeterlik Testi (TYT) 26 Haziran, Alan Yeterlik Testleri (AYT) ve Yabancı Lisan Testi (YDT) 27 Haziran tarihlerinde uygulanacak. İmtihana sayıl günler kala öğrenciler gerilimli. İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Fizyoterapist Gülşah Konakoğlu, “Stres karşısında beyin, bedeni etkin olmaya hazırlar. ötürüsıyla kalp atım suratı, kan basıncı ve teneffüs suratının artması, sindirim yavaşlaması üzere durumlar ortaya çıkar. Bunların hepsi hayatta kalmak ve tehlike olarak görülen durumla baş edebilmek için olağan ve gerekli tepkilerdir. Şayet bunlar uzar ve çok olmaya başlarsa sıkıntılarda başlar ve bedenin istikrarı bozulur. Bu durum daha da uzarsa gerilime bağlı hastalıklar oluşur” sözlerini kullandı.

“Yönetilemeyen gerilim ömür kalitesini olumsu etkiler”

Başarılı olabilmek için bir ölçü yorulmanın ve aktivite artışının gerekli ve yararlı olduğuna değinen Fizyoterapist Gülşah Konakoğlu, “Ancak bunun fazla olması performansı olumsuz tesirler ve yıpranma, sonuçta hastalık kaçınılmaz hale gelir. Yönetilmeyen gerilim, kişinin bağışıklık sistemi işlevlerini zayıflatabilir, kronik ağrı, akciğer kanseri ve kardiyovasküler hastalıklara karşı savunmasızlığını artırabilir, ömür kalitesi üzerinde olumsuz rol oynar” dedi

“Zayıf uyku, artan yorgunluk ve sonluluk haline yol açar”

Üniversite imtihanına hazırlık sürecinde gerilim idaresinin ehemmiyetine vurgu yapan Konakoğlu, şu sözleri kullandı:

Gerilime karşı bu hareketleri uygulayın

Antrenmanlara yönelik ayrıntı paylaşan Konakoğlu şöyleki konuştu:

“Relaksasyon bedeni istirahate sevketme, mental ve fizikî olarak güçlendirmek ve enerjik hale getirmek için yapılan süreçtir. hem de relaksasyonun fizyolojik tesiri, bedenin gerilime verdiği yanıta tam karşıtı istikamettedir. Çok gerilim altındaki kişinin, çenesi aşağı tarafa çekilir, başı öne tilt yapar, omuzları kulaklarına hakikat üst çekerek sıkar, kollarını göğüs kafesine yakın ve rijit bir biçimde fiyat, dirsekler ve gövde bükülü, eller yumruk biçimindedir ya da yenidenlı bir hareket yapmaktadır. Gevşeme programları, bu karakteristik paterni değiştirmeye yönelik olmalıdır.”

“Solunum denetimi için burundan bir ünite müddette alınan nefesi, 2 ünite müddette vererek teneffüs suratını ve derinliğini normalize etmek gerekir”
diyen Konakoğlu, “Gevşeme eğitiminde kullandığımız çeşitli fizikî teknikler bulunmaktadır. Benim önereceğim gevşeme eğitimi bunlardan biridir. Sert bir yerde sırtüstü, gözleri kapalı bir biçimde yapılabilir. Hareketler sırasında nefesi tutmamalı, lisan ağzının ortasında damağa hakikat bastırmayacak biçimde gevşek olmalıdır. Her hareketi sırayla istediği sayıda ve müddette yapabilir ve akabinde bir daha sonrakine geçebilir. Omuzlardan başlayarak omuzlarını ayakları tarafında iter ve gevşer. Akabinde dilediği sayıda dirseklerini büker ve açar. Parmaklarını gerip, bırakır. Kalçalarını dışa yanlışsız çevirip, bırakır. Dizlerini rahatlayıncaya kadar hareket ettirip, bırakır. Ayak parmak uçlarını aşağıya yanlışsız iter ve gevşer. Burundan aldığı havayı göğsüne aktarır, göğüsteki havayı vermeden diyaframa aktarır ve daha sonra nefes verir. Bedenini yere bastırır ve gevşer. Başını yastığa hakikat bastırır ve gevşer” diye konuştu.

İdmanlar sırasında odanın sessiz, uygun havalanmış, sıcaklığı uygun ve hafifçeçe karartılmış olması gerektiğinin altını çizen Konakoğlu, kişinin üzerindeki sıkı giysileri çıkarması ve büsbütün rahat olması gerektiği konusunda da uyardı. (DHA)